Fietsen

Jip en Pluk hebben ieder een loopfiets waar ze graag op rond crossen. Pluk heeft de loopfiets waar Jip ooit op begon, en Jip heeft een tijd geleden een ‘echte’ fiets gekregen waar we de trappers vanaf hebben gehaald. Zo racen ze samen de wijk door, met de Technicus er achteraan dravend.

Nu zijn ze bij ons in de wijk een ‘pumptrack’ aan het bouwen. Dat is een speciaal soort crossbaan. Ze bouwen er zelfs twee: een makkelijke voor jonge kinderen, en een moeilijke voor de ouderen. Jip en Pluk vinden dat razend interessant. De Technicus legde uit dat je daarvoor een fiets met trappers nodig hebt. Jips ogen begonnen te glunderen en hij wilde meteen zijn trappers op de fiets. Pluk wilde dan ook op Jips fiets. En dan moet papa mij vasthouden, zodat ik niet om ga vallen. Hmm, laten we daar nog even mee wachten.

Maar goed, Jip kreeg zijn trappers… en durfde niet. Dus de trappers gingen eraf. En een paar dagen later nog een keer erop en eraf. De Technicus zei dat hij geen zin had om steeds de trappers te wisselen, dus dat we nog maar een poosje moesten wachten. Maar weer een paar dagen later wilde Jip écht écht zijn trappers op zijn fiets! Hij was zo stellig, dat de trappers erop gingen. Jip vond het vreselijk spannend. De Technicus hielp Jip een vaartje te maken, en hij fietste weg! Zomaar. Alsof hij het al maanden deed. Toen ik uit m’n werk kwam, hebben Jip en ik nog even samen gefietst. Hij deed een wedstrijdje met me, reed door smalle poortjes, en maakte scherpe bochten. Jip is apetrots. En ik kreeg een oefening in loslaten. ;-)

Hier zijn de stoere fietsers:

Fietsen

PS – tip voor ouders: Gebruik geen zijwieltjes. Hoewel dat voor sommige kinderen werkt, gaan de meeste kinderen ‘in de zijwieltjes hangen.’ In de bochten gaan kinderen zelfs in de buitenbocht hangen, omdat de fiets door de zijwieltjes niet schuin genoeg kan. Als de zijwieltjes er dan af gaan, moet een kind leren het tegenovergestelde te doen. Op zich niet erg, wel onnodig.

6 gedachten over “Fietsen

 1. Fietsen leren kinderen heel verschillend. Ik heb er een gehad die zo wegreed en eentje die het op zijn zesde nog niet kon. Hier wel zijwieltjes gebruikt bij alledrie omdat ik graag had dat ze zelfstandig voortbewogen. Daarmee werd de actieradius om op pad te zijn een stuk vergroot en daar was ik als moeder toen wel aan toe.

  Groetjes,

  Dorothé

  • Dat kan ik me voorstellen van die actieradius! Zijwieltjes kunnen natuurlijk handig zijn. Ik merkte de laatste tijd dat veel mensen verbaasd waren dat Jip en Pluk geen zijwieltjes hebben, en daarom wilde ik het tippen.
   Ik merk ook dat kinderen zo verschillend kunnen zijn en vind dat leuk om te zien! Bij het schrijven van dit stukje, zag ik dat Jip bijna 3 was toen hij de eerste voorzichtige stapjes op de loopfiets maakte, terwijl Pluk nu al racet als een geoefende crossfietster. :-)

 2. Lekker fietsen!! En wat fijn dat ze zo’n baan daar hebben.

  HIer wel zijwieltjes gehad. Op zich geen het heel goed toen die er af gingen. Grootste probleem blijkt ook bij nummer drie weer: remmen. Dat is éng. Ik vind het vooral eng als ze in het verkeer meedoen en er komt een grote auto aan die zijn niet zien en al helemaal niet voor durven remmen…. brrrrrrrrr.

  • Oei, ja, dat weet ik nog van mezelf! Ik vond remmen (met een achteruittraprem) het engste. Hier hebben ze handremmen en dat gaat redelijk. Pluk vergeet het nog wel eens en belandt dan in de berm. En ze doen nog nauwelijks in het verkeer mee, gelukkig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s