Themaweekend: sneeuw

Er was deze winter nog nauwelijks een sneeuwvlok gevallen. De meeste jaren hebben we midden oktober al wat sneeuw, wat dan weer verdwijnt, en komt er half november een flink pak. Dit jaar bleef het zacht. En donker. Maar opeens stond er 20 cm sneeuw in de voorspelling! De Technicus en Jip werden enthousiast.

Er viel niet zo veel als 20 cm, maar genoeg voor een heel weekend sneeuwpret, bij 10 graden onder nul. Ja, overdag. We wandelden door de sneeuw, sleeden van heuveltjes af, we vulden bakken met sneeuw van het balkon en speelden daarmee in de wasbak. En als we uitgespeeld waren, dan kwamen de boeken over sneeuw tevoorschijn.

Themaweekend sneeuw 1

Themaweekend sneeuw 2

Themaweekend sneeuw 3

Tot slot nog een omschrijving van onze favoriete boeken en film: 

Nijntje in de sneeuw: Een klassieker. Kent iedereen, natuurlijk. Dick Bruna, Nijntje, lief, leuk, heerlijk voor jonge kinderen.

Ga je mee, Kleine Beer? Ons favoriete boek uit de sowieso al leuke serie over Grote en Kleine Beer van Martin Waddell. Samen maken ze een lange wandeling door de sneeuw en onderweg hoort Kleine Beer allerlei geluiden. De tekeningen zijn prachtig en het verhaal heel liefdevol. Jip is er al heel lang dol op. We denken dat hij zichzelf met zijn vader erin herkent. :-)

Kikker in de kou Ik ben fan van Max Velthuijs. De tekeningen zijn het zeker niet, maar het simpele en tegelijkertijd volledige van zijn teksten spreken me aan. Jip ook. Hij gaat bij dit boek altijd heerlijk dicht tegen me aan zitten.

Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw van Sebastian Meschenmoser gaat over een eekhoorn die wakker wil blijven, om deze winter de sneeuw te kunnen zien. Daarbij wekt hij ook de andere dieren in het bos. Samen proberen ze wakker te blijven en ze fantaseren over hoe de sneeuw eruit zal zien. De stijl van de tekeningen is heel bijzonder: sober en tevens gedetailleerd, heel anders dan in de meeste kinderboeken. De speelse tekst is tot een minimum beperkt. Het hele boek spreekt erg tot de verbeelding en het verhaal is leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

En dan is er nog een korte film, De sneeuwman (The Snowman) Als je die niet kent: meteen kopen/lenen/bestellen! Het is een tekenfilm van 25 minuten, die ik niet aan zet om de kinderen zoet te houden en zelf even iets anders te kunnen doen. Nee, ik plof ernaast op de bank en geniet. Geen gesproken woord, alleen prachtige muziek. Ik keek ‘m als kind al en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen.

4 gedachten over “Themaweekend: sneeuw

  1. Ja, heerlijk hè? Ik heb vanmorgen in alle vroegte al de oprit gedaan, alleen zo dat Leo er uit kan en straks maak ik de rest schoon. Morgen gaat het weer dooien, dus laten we maar genieten. Hier ligt wel 20 cm. in twee keer.

    • Ja, dat is waar in Nederland. Hier wordt het soms ook een smurrie, maar lang niet altijd. Soms is het zo koud, dat het gewoon sneeuw blijft. Behalve op de wegen, maar het meeste wordt toch aan de kant geveegd. Ik vind winters leuk hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s