Themaweek: muziek en geluid

Alweer twee maanden geleden hadden we voor Jip een heuse themaweek: een week waarin we extra aandacht hebben besteed aan muziek en verschillende geluiden. Ik had twee activiteiten voorbereid, die hieronder beschreven staan. Daarnaast hebben we op geluiden gelet, zoals de wind door de bomen, zingende vogels, vliegtuigen en sirenes, en al het andere dat we hoorden. We hebben ook wat vaker gezongen. Het was helemaal niet moeilijk om te organiseren, en vooral hartstikke leuk!

Geluiden herkennenGeluiden herkennen

Benodigdheden:

 • Een heleboel speeltjes, rammelaars, fluitjes, muziekinstrumenten en andere dingen die geluid maken. Maak het zo moeilijk mogelijk door veel dingen te nemen die op elkaar lijken.
 • Verder niets.

Simpeler kan haast niet: spreidt alle voorwerpen uit op de tafel of grond. Laat je kind zich omdraaien en maak een geluid met een van de voorwerpen. Het kind mag vervolgens raden welk voorwerp het was.

Noten lezen met jonge kinderen

Benodigdheden:

 • Een piano, keyboard of xylofoon
 • 8 verschillende kleurpotloden
 • Stickers in 8 verschillende kleuren, of gewoon wit
 • Pen en papier

Plak gekleurde stickers op de toetsen van de piano. (Als je alleen witte stickers hebt, kun je die zelf kleuren.)Teken notenbalken op papier en ‘kleur’ een liedje dat je kind kent, op basis van de stickers op de toetsen. Laat je peuter/kleuter het liedje spelen.

Voor gevorderden: Laat je kind zelf noten kleuren en het gecomponeerde stuk naspelen. Of andersom, je kind een liedje laten bedenken en vervolgens op papier proberen te krijgen.

Noten lezenJip werd direct enthousiast van alle gekleurde stickertjes op de piano. Het liedje speelde hij binnen de kortste keren zelf. De volgende stap, zelf noten tekenen, wilde hij (nog) niet.

8 gedachten over “Themaweek: muziek en geluid

  • Het klinkt zo gezellig! Jongste boft! Ik heb mijn hele jeugd een piano gewenst, maar mijn ouders vonden het helaas te veel plek innemen. Nu hebben we sinds een paar jaar een piano.

 1. Erg leuk Jasmijn! Ik zal hem naar mijn dochter forwarden, hoewel die op het ogenblik ‘in’ de ridders is…. Zij heeftook een piano en pianolessen voor de kinderen geloof ik.

 2. Leuk om je kind te laten focussen op een bepaald onderwerp dat jij kiest en niet de commercie (sinterklaas, kerstman, moederdag, vaderdag etc)

  Mijn jongens zijn muzikaler dan ik. Oudste is dol op muziek en doet dat op de pc. Middelste speelt viool en jongste heeft een aantal jaren dwarsfluit gespeeld.

  groetjes,

  Dorothé

 3. We kunnen nu nog vrij makkelijk de activiteiten sturen, en daar maken we af en toe graag gebruik van. ;-) Leuk dat je jongens muzikaal zijn; viool en dwarsfluit zijn mooie instrumenten. ‘Componeert’ Oudste op de PC?

 4. Goh wat een creatief en simpel idee om kinderen zo in aanraking te laten komen met muziek en geluid. Binnenkort maar eventjes met de neefjes en nichtjes uitproberen achter de piano. Lijkt me ook leuk om meteen digitaal te doen. even kijken of er op internet al van die kleurenschema’s te vinden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s