Afgestudeerd

De Technicus heeft zijn studie afgerond! Hij heeft vorige week zijn laatste opdracht ingeleverd. Eigenlijk wilde ik wachten met schrijven tot zijn opdracht nagekeken zou zijn, maar dat lijkt een poos te gaan duren. Daarom nu het verhaal over de Technicus en zijn Zweedse studie.

De Technicus en school waren vroeger niet voor elkaar gemaakt, om het voorzichtig uit te drukken. Dus toen wij elkaar 7 jaar geleden leerden kennen, vertelde de Technicus mij dat hij niet van studeren hield. Ik snapte daar helemaal niets van; dan heb je gewoon nog niet het juiste onderwerp gevonden om te studeren, dacht ik. Maar goed, maakt niet uit. De Technicus had een prima lopend eigen bedrijf als klusjesman. Niet iets dat hij tot z’n pensioen zou willen doen, maar dat was van later zorg.

Ruim 5 jaar geleden verhuisden wij naar Zweden. Ik voor een promotiebaan (ik houd erg van studeren) en de Technicus zou zijn eigen bedrijf gewoon in Zweden opbouwen. Alleen… dan moet je wel de taal leren spreken. Dus begon hij een intensieve cursus Zweeds Voor Immigranten (Svenska För Invandrare) – vier ochtenden per week in de schoolbanken. Stijf van de zenuwen ging hij voor het eerst in heel veel jaren ‘terug naar school.’

Afgezien van de zenuwen, ging het leren hem de eerste maanden goed af. Maar na een tijdje moest er thuis gestudeerd worden: opdrachten maken, woordjes stampen, teksten lezen. De Technicus bleek GEEN studietechnieken te bezitten. Dat was voor mij weer heel leerzaam. Ik analyseerde mijn eigen studietechnieken en probeerde die over te brengen. We deden zelfs samen testen om te achterhalen op welke manier hij het beste leerde. En met succes. Hij haalde de ene toets na de andere, en met steeds minder weerstand.

Ergens begin 2009 vertrouwde de Technicus me toe dat hij het Zweeds leren soms eigenlijk wel een heel klein beetje leuk begon te vinden. Ik zei: ‘mocht jij ooit nog een studie willen gaan doen, dan zal ik je daarin steunen.’

HELP! NEE! Ben je gek!? Dat gaat dus echt niet gebeuren!

Gelukkig had hij dat mis. Een half jaar later zei de Technicus heel voorzichtig dat hij geïnteresseerd was. Hij had alleen geen flauw idee wat hij dan zou moeten studeren. Daar gingen we eens rustig over nadenken. Ondertussen zochten we uit wat hij voor papieren nodig had om aan een Zweedse hogeschool of universiteit te mogen studeren. Dat bleek onder andere een diploma ‘Zweeds als tweede taal’ (Svenska som Andra Språk).

Om een lang verhaal iets minder lang te maken… De Technicus koos voor een opleiding op basis van zijn grootste hobby: computers en websites. Hij koos een opleiding aan een hogeschool, niet universiteit, omdat dat waarschijnlijk de grootste kans op een baan betekent. Hij haalde zijn diploma Zweeds (de laatste twee niveaus deed hij zelfs tegelijkertijd, alsof het niets was) en toen mocht hij in september 2010 aan een heuse studie beginnen!

De Technicus studeerde ‘op afstand’ (på distans) aan de Hogeschool van Gotland, een eiland hier een paar honderd kilometer vandaan. Het op afstand studeren is in Zweden behoorlijk gangbaar, waarschijnlijk vanwege de grote afstanden en het socialistische idee dat iedereen moet kunnen studeren. Erg handig voor ons. De Technicus had geen reistijd en kon veel van de kinderen, die tijdens zijn studiejaren zijn geboren, meemaken.

Wat ik heel erg knap vind, is dat hij al zijn vakken gehaald heeft terwijl er hier in de woonkamer eerst één en toen twee kinderen om hem heen speelden! We hebben namelijk een 2-kamer appartement en geen ruimte voor een aparte studeerkamer. Vroeger vond men dat de Technicus geen concentratievermogen had, maar dat blijkt pertinent niet het geval. :-)

Nu heeft hij dus zijn laatste opdracht ingeleverd. Als alles goedgekeurd wordt, krijgt hij binnenkort zijn diploma Server-side web programming. En omdat de Hogeschool van Gotland onlangs gefuseerd is met de Universiteit van Uppsala, staat er straks UU op zijn diploma. Klinkt toch stoer. Ik ben natuurlijk vreselijk trots!

Is er werk? is de volgende vraag. We geloven van wel. Maar daar heeft de Technicus zich nog niet mee bezig gehouden. Hij neemt eerst een half jaar ouderschapsverlof.

12 gedachten over “Afgestudeerd

 1. Gefeliciteerd! Studeren moet je ook leren dus blijkbaar. Goed van hem hoor.

  Maar voor mij staat UU nog steeds voor Universiteit Utrecht :-)

  Super dat hij fijn ouderschapsverlof kan nemen. En daarna.. ach. Komt vast goed!

  • Studeren moet je inderdaad leren, heb ik dus van hem geleerd. Voor mij staat UU eigenlijk ook nog steeds voor Utrecht, al is het inmiddels 5 jaar geleden dat ik van de ene UU naar de andere ging. :-)

 2. Oh, ik ben zo trots op jullie allebei! Hoe jullie elkaar stimuleren, maar ook elkaar vrijlaten en respecteren wat bij de ander hoort. Ik vind het een voorrecht om jullie te kennen!

 3. Super knap… durven starten vraagt moed, doorzetten vraagt dubbel moed en afmaken vraagt moed in het kwadraat…. Daarom ook gefeliciteerd in het kwadraat.

  groetjes,

  Dorothé

 4. Wauw wat goed zeg! Fijn dat de technicus heeft mogen ervaren dat leren ook leuk kan zijn, als je maar weet hoe! Maar dat was hem niet gelukt zonder jou! Gefeliciteerd voor jullie beiden dus!

 5. Pingback: Huisvlijt | Kungslilja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s