Een week van Jip en Pluk

Week van Jip en PlukMaandagochtend: Open Voorschool – veel bouwen en puzzelen
Maandagmiddag: Speeltuin met de gele glijbaan – Jips favoriet

Dinsdagochtend: Wederom Open Voorschool – kleien was dé activiteit voor Jip
Dinsdagmiddag: De boekenbus was er, maar we gingen naar de tuin – de laatste bessen van het seizoen plukken

Woensdagochtend: Alweer Open Voorschool – kettingen rijgen met rietjes in stukken van 1 tot 3 cm geknipt
Woensdagmiddag: Een ‘thuismiddag’ – beetje rommelen, huishouden en natuurlijk even buiten spelen

Donderdagochtend: Op de fiets naar de Ikea – bakvormpjes e.d.. om thuis ook zo leuk te kunnen kleien
Donderdagmiddag: Nu wél de boekenbus – en op de terugweg langs de ‘klimrotsen’

Vrijdagochtend: Tijd voor boodschappen bij supermarkt ICA – geloof het of niet, maar dat vind ik gezellig om mét de kinderen te doen
Vrijdagmiddag: Zandkoekjes bakken – uiteraard met de nieuwe vormpjes van Ikea

Zaterdagochtend: Schoonmaakronde in huis – en daarna nog een poosje buiten spelen
Zaterdagmiddag: Met de duplo bouwen – dat gaat het best samen met papa

De zondag verdient meer dan twee zinnen. ’s Ochtends maakten we een wandeling langs Mälaren, het meer hier in de buurt. We namen ieder een kind op de rug, stapten in de bus en een kwartier later waren we er. We slenterden in ruim een uur, overal kijkend en genietend, naar een strand. Toen aten we wat lekkers en liepen in 30 minuten terug naar de bus. Het was de eerste keer in hele lange tijd dat we een wandeling maakten – iets dat de Technicus en ik een paar jaar geleden bijna elk weekend deden. We wandelden omdat het mooi weer was, omdat we er zin in hadden, en omdat de omgeving zo gaaf is. Het voelde bijzonder luxe om hier de tijd en energie weer voor te hebben. We hebben afgesproken dat we elk weekend een ‘bijzonder uitstapje’ gaan overwegen.

Uitstapje Mälaren

Zondagmiddag wilde Jip kleien zoals op de Open Voorschool. We maakten blauwe klei volgens onderstaand recept, pakten de bakvormpjes van Ikea en allerlei andere accessoires (zoals de knoflookpers, de deegroller en kinderbestek) en installeerden Jip aan de keukentafel. Vervolgens heeft Jip DRIE UUR aan één stuk zitten kleien! Hij bakte koekjes, broodjes, pannenkoeken en nog veel meer. Hij sneed van alles in stukjes en gaf iedereen hapjes. We vinden het opvallend hoe hij groeit in zijn spel. Waar hij tot voorheen vooral bouwde en puzzelde, fantaseert hij nu. Spelen op een heel andere manier; erg leuk om te zien.

Kleien

Recept voor klei

 • 5 dl bloem
 • 2 dl zout
 • 2 el aluin
 • 1-2 el olie
 • 4 dl kokend water
 • kleurstof

Meng bloem, zout en aluin
Kook het water en voeg olie en kleurstof toe
Meng alles door elkaar

De klei is in de koelkast meerdere weken houdbaar. Bij hergebruik eventueel een paar seconden opwarmen in de magnetron. Bij uitdroging een heel klein beetje water toevoegen en opnieuw kneden.

9 gedachten over “Een week van Jip en Pluk

  • De aluin dient als conserveermiddel. Ik ben ook vaak ‘cream of tartar’ (ook wel kaliumwaterstoftartraat of wijnsteen genoemd) in kleirecepten op internet tegengekomen.

 1. Prachtig schema Jasmijn en veel leuke dingen heb je gedaan ondanks de drukte. Hoe vroeger je met de kinderen gaat lopen, hoe makkelijker ze het zullen doen. Jongste loopt hier het beste omdat die altijd mee moest met de rest. Oudste loopt het slechtste omdat ik minder op pad ging met de kleinere erbij en ik had zo’n plankje aan de kinderwagen. Dat was funest bleek achteraf.

  groetjes,

  Dorothé

  • Dank je! Het was wel een drukke week, maar op de een of andere manier erg relaxed. Het mooie weer zorgde ook voor extra veel uitstapjes. :-)
   Grappig, de verschillen in lopen tussen jouw oudste en jongste. Janneke (baasbraal) vertelde me laatst dat kinderen ook goed leren lopen als ze veel gedragen worden. Dan voelen ze de bewegingen goed aan, zeg maar. Ik ben benieuwd of ik dat over een paar jaar kan zien.

 2. Hi Jasmijn, wat gaaf om te lezen dat jij ook schrijft over je ervaringen en ideeën! Ik kwam op je site door jouw reactie weer op mijn site ;) Erg leuk om te lezen, ik ben nu door je posts aan het struinen ;) Mag ik vragen, wat is een open voorschool? En wonen jullie al lang in Zweden? Wat lijkt het me heerlijk daar.

  • Welkom! :-)
   We wonen alweer ruim 5 jaar in Zweden. Het is hier inderdaad heerlijk: veel rust, ruimte en natuur, allemaal dingen waar wij erg van genieten. Er zijn ook nadelen, zoals je misschien gelezen hebt. Maar ja, geen enkel land is perfect.
   Een crèche wordt hier een voorschool genoemd, omdat het een (sterk) pedagogische bedoeling heeft. Een open voorschool is een crèche waar je samen met je kind(eren) naartoe kunt, een soort buurthuis voor kinderen onder de 6 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s