Counterwill op z’n best

Counterwill is een natuurlijke, intuïtieve reactie die optreedt als iemand jou een bevel geeft of op een andere manier probeert controle over je uit te oefenen. Hoe strikter de eis, des te minder ben je geneigd om deze uit te voeren. De counterwill reactie is het sterkst in kleine kinderen, en als het bevel komt van iemand die je niet kent.

Counterwill heeft twee belangrijke functies. Ten eerste voorkomt het dat kinderen instructies volgen van mensen aan wie ze niet gehecht zijn. Ten tweede dient het een belangrijke stap in de ontwikkeling. Om een eigen wil en mening te kunnen vormen, moet een kind ‘nee’ kunnen zeggen – om te weten wat je wel wilt, moet je eerst weten wat je niet wilt. Een peuter van een jaar of twee die zelfs op de meest redelijke vraag ‘nee’ antwoordt, is dus volkomen normaal en bezig zich te ontwikkelen.

Wij proberen bewust de counterwill reactie bij Jip te verminderen, zodat hij de ruimte krijgt om z’n eigen keuze te maken. Dat is LEUK om te doen! We suggereren iets, laten de keuze vervolgens bij hem, en meestal doet hij wat we willen. :-) Wil hij niet eten? Dan hoeft hij ook niet te eten. Met als gevolg dat z’n bord meestal leeg gaat. Natuurlijk werkt deze tactiek niet altijd; er zijn zat momenten dat wij als ouders wel degelijk voor hem beslissen. Maar we proberen om deze momenten tot een minimum te beperken en Jip zoveel mogelijk vrij te laten in zijn keuzes.

Sinds een paar weken – van de ene dag op de andere – gaat Jip op het potje. Dat lukt hem erg goed, op een paar ongelukjes na. Soms stelt hij het uit, en weten we dat hij heel nodig moet plassen. ‘Moet jij plassen?‘ vroeg de Technicus vanmorgen aan Jip. ‘Nee, Jip moet niet plassen‘ zei Jip. ‘Okee,’ zei de Technicus neutraal, ‘ik moet wel plassen,’ en hij liep naar de badkamer. Ik zag Jip nadenken. ‘Jip moet wel plassen!‘ riep hij toen en rende achter de Technicus aan. Hij kon het bijna niet meer ophouden, zo nodig moest hij. Counterwill op z’n best.

Een gedachte over “Counterwill op z’n best

  1. Dit proberen wij ook zoveel mogelijk toe te passen. Wij laten ook veel vrij en vermijden zoveel mogelijk ‘bevelen’ en ‘orders’. Werkt voor volwassenen net zo. Ik hou ook absoluut niet van een bevel of een directe opdracht. Logisch dat het voor een kindje dan net zo werkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s