Voedsel drogen

We hadden al een aantal keer overwogen om een voedseldroger te kopen, maar vonden het nogal duur en wisten niet zeker of we zo’n ding echt zo veel zouden gaan gebruiken. Toen Janneke ons laatst een portie overheerlijke appelchips stuurde, zijn we nog een keer gaan nadenken. We zochten online naar recepten en verbaasden ons over het scala aan mogelijkheden. “Als je eenmaal een droogmachine hebt, ga je steeds meer willen drogen” zijn we vaak tegengekomen.

Daarnaast gingen we rekenen. Groenten en fruit zijn hier in de winter namelijk peperduur. Het loont dus om aanbiedingen in de zomer te kopen, te drogen en in de winter weer te gebruiken. Daarbij hebben we nog een moestuin met geschikt droogmateriaal. Onze schatting was dat we de droogoven er binnen vier jaar uit zullen hebben.

Het is nog hartstikke gezond ook. Het schijnt dat als je producten droogt bij een temperatuur van maximaal 40 graden, alle voedingsstoffen bewaard blijven. Dit in tegenstelling tot de zakjes gedroogd fruit uit de winkel, die meestal bij veel hogere temperatuur gedroogd zijn.

Dus we kochten het apparaat. Een paar weken geleden werd het geleverd. Jip vond alle knopjes machtig interessant, vooral toen hij begreep dat je er appelchips mee kunt maken. We kochten een aantal zakken afgeprijsde groenten en fruit en probeerden uit: appels, peren, bananen, aardbeien, tomaten en courgette. Appels en tomaten zijn verrukkelijk! Bananen vind ik te zoet, maar Jip is er dol op. Handig ook om mee te nemen, in vergelijking tot een verse banaan. Van courgette hebben we chips gemaakt, met kruiden erop. We waren er snel op uitgekeken. Die doen we voortaan alleen nog naturel, om gewoon in maaltijden te gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We willen nog veel meer uitproberen. We genieten nu al van de gezonde snacks die bijna standaard in de tas zitten.

Van onze favoriete creaties volgt hier een werkbeschrijving.

 • Appels: Klokhuizen eruit met een appelboor, niet schillen, en in plakken van 1 cm dik snijden. De ‘uiteinden’ vind ik minder geschikt om te drogen; daar kookte ik appelmoes van.
 • Bananen: In plakken snijden van 1 cm dik. De bananenchips kunnen nogal plakkerig worden als ze een tijdje uit de oven zijn geweest, dan droog ik ze nog een keer kort.
 • Tomaten: Halveren, pitjes en vocht eruit halen, met de gesneden kant naar boven leggen en kruiden. Ik gebruikte zout (niet te weinig) en pizzakruiden. Na een tijdje de tomaten plat duwen en verder drogen. Droog of in olie bewaren.

4 gedachten over “Voedsel drogen

 1. Klinkt super ik ga eens kijken wat zo’n ding kost en wat de afmetingen zijn. Vroeger droogden we altijd appeltjes boven de kachel aan een touwtje.

  groetjes,

  Dorothé

 2. Wat een mooi ding zeg! Ook goed om te weten dat er meer voedingsstoffen bewaard blijven dan wanneer je het product in de winkel koopt. Ik ben wel dol op bananenchips, ga eens op zoek naar appelchips, dat lijkt me ook wel wat.

 3. mooi apparaat zeg! ik eet graag bananenchips van de toko. zit in ieder geval knoflook en zout overheen en misschien ook nog wel een beetje peper oid, zal eens kijken.

 4. Pingback: Vier! | Kungslilja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s