Op het potje

– Pluk plast en poept regelmatig op het potje.
– Je bedoelt Jip?
– Nee, Pluk.
– Maar die is twee weken?!
– Ja, we zijn begonnen met baby-zindelijkheidscommunicatie. Daarbij leer je de signalen die je baby geeft te herkennen. Echt heel leuk!
– …

Een aantal maanden geleden kwamen we voor het eerst in aanraking met baby-zindelijkheidscommunicatie (bzc). Vorige week kocht ik op marktplaats het boek ‘Je baby op het potje‘ van Laurie Boucke, dat mijn ouders meebrachten. Ik begon het zondagochtend te lezen.

Bzc gaat er vanuit dat baby’s zich al vanaf hun geboorte bewust zijn dat ze moeten poepen of plassen. Ze willen hun behoefte eigenlijk niet in een luier doen en geven vaak heel duidelijke signalen. In de westerse wereld zijn we ‘vergeten’ hoe we naar deze signalen moeten luisteren, maar in veel andere culturen is dit de normaalste zaak van de wereld en worden baby’s op een natuurlijke manier zindelijk zonder dat daar luiers aan te pas komen.

Pluk lijkt nogal last te hebben van darmkrampjes. Ze begint dan te kreunen, te kronkelen en daarna zelfs te huilen. Dat duurt dan een paar minuten tot een half uur en eindigt met een vieze luier. Terwijl ik zat te lezen over hoe je bij bzc de signalen van je baby kunt herkennen, vroeg ik me af of ik Pluk’s ‘darmkrampjes’ niet verwarde met haar manier van communiceren. Op dat moment begon ze te kreunen. Ik nam haar mee naar de badkamer en hield haar in zittende houding boven de wastafel. Pluk ontspande en poepte, zonder dat daar gehuil aan vooraf ging. Ik wist niet wat ik zag: m’n kind van twee weken oud probeerde iets aan mij duidelijk te maken en ik had haar begrepen!

De afgelopen twee dagen heeft Pluk alleen nog maar ‘op het potje’ gepoept. En we hebben ongeveer de helft van de plasjes op kunnen vangen. Onze communicatie gaat nog niet perfect, en niet alle ‘darmkrampjes’ zijn over, maar het werkt! Wij gaan door met bzc en ik zal er zeker nog meer over schrijven.

3 gedachten over “Op het potje

  1. wat bijzonder, ik ben benieuwd naar je ervaringen. al ben ik al uit de fase met mijn 3 en verwacht ik niet er ooit nog in te komen, het intrigeert het me zeer. Wel heb ik van andere moeders gehoord dat ze na een aantal succesvolle maanden toch weer terug moesten vallen op luiergebruik. ben benieuwd wat daar de reden van kan zijn.

  2. Pingback: BZC – Hoe gaat het nu? | Kungslilja

  3. Pingback: Zindelijk. En hoe! | Kungslilja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s