De mooiste gebaren

Jip kletst ons de ogen uit ons hoofd. We hebben hem geleerd om niet met zijn handen vol te praten, want dan verstaan we hem niet.

Ik kan er maar niet over ophouden; babygebaren zijn zo ontzettend gaaf! Jip is anderhalf en communiceert inmiddels met ruim honderd gebaren, de ene nog leuker/mooier/grappiger dan de ander. Hier heb ik een top 5 van mooiste gebaren samengesteld. Dat was nog lastig, want moet knuffel in de top 5, omdat hij zo lief mama, knuffel gebaart als ik thuiskom? Of schommel, een door hem bedacht gebaar dat hij maakt bij elke schommel die hij ziet? Of buiten, omdat hij dan zijn jas pakt, bij de voordeur gaat staan en zo ‘hard’ mogelijk buiten gebaart? Misschien had ik toch een top 10 moeten maken…

5. Meer/nog een keer, een van Jips eerste gebaren. Hij gebruikte het in het begin voor alles dat hij leuk, lekker of interessant vond. Nog steeds gebruikt hij het gebaar dagelijks en nog steeds gaat het met zoveel enthousiasme, dat z’n hele lijf meegebaart.

4. Dank je wel, zo schattig als hij dat gebaart. Als Jip iets aan mij geeft, gebaart hij alvast dank je wel, omdat ik dat vervolgens zeg/gebaar. Maar hij maakt ook het dank je wel gebaar als ik hem ergens mee geholpen heb!

3. Pijn, een heel handig gebaar. Als Jip bijvoorbeeld zijn hoofd stoot aan de tafel, dan gebaart hij eerst pijn, wijst vervolgens naar zijn hoofd, en daarna naar de tafel. Laatst was Jip verkouden en gebaarde dat hij pijn in z’n oor had. Goed om in de gaten te houden!

2. Vliegtuig, een simpel gebaar dat hij vaak maakt. Jip gebaart al vliegtuig als wij het vliegtuig nog niet eens gehoord hebben. Het bijzondere is dat Jips vliegtuigen met loopings en geluidseffecten gepaard gaan. (Uiteraard afgekeken van papa.)

1. Helpen, het meest gebruikte gebaar op dit moment – zo’n 50 keer per dag, schat ik. En zo handig! Hij vraagt ons te helpen om iets open te maken, om eten op z’n lepel te scheppen, om ergens op of af te klimmen, om een boek uit de kast te pakken, en nog veel meer. Wat een genot!

3 gedachten over “De mooiste gebaren

  1. Pingback: Workshop babygebaren | Kungslilja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s