Operatie moestuin

In onze poging om eenvoudig, zuinig en milieuvriendelijk te leven, ontbrak het tot voor kort nog aan een groentetuin. Daarom zijn we vorig jaar gaan informeren wat een tuin hier vlakbij moet kosten. Het antwoord was 225 kronen (ongeveer 25 euro) per jaar, voor een stuk van 60 vierkante meter! Daar hoefden we geen twee keer over na te denken. We kozen uit de tuinen die vrij stonden eentje aan de rand, zodat we er makkelijk met wandelwagen naar toe zouden kunnen, en zodat Jip wat ruimte had om rond te lopen.

Het was het einde van het seizoen, dus we hebben de wildernis die 7 jaar niet gebruikt was, omgespit en de wortels zo veel mogelijk dood laten vriezen. Dit jaar begon met grondiger omspitten en wortels uit de aarde vissen. Dat was een heel karwei, dat de Technicus op zich heeft genomen. Hij houdt wel van die beweging. Verder spraken we af dat de tuin vooral een project zou zijn voor de lol. Hij We zouden niet proberen om zo veel mogelijk te oogsten, maar vooral om ervan te leren. Zo’n instelling is erg nuttig voor een stel perfectionisten als wij. :-)

Inmiddels is de tuin een heerlijke plek geworden, waar we graag en regelmatig naartoe gaan. Jip vindt het fantastisch (het gebaar voor tuin was dan ook snel geleerd), plukt er vooral bessen en frambozen en zit onder de modder als we weer naar huis gaan. De Technicus doet het meeste onderhoud – spitten, onkruid wieden, water geven – en ik houd vooral van oogsten en de oogst verwerken. Dit jaar hebben we courgette, pompoen, aardappels, koolrabi, bieten, pastinaak, boerenkool, peultjes, bessen, aardpeer en komkommer. Op het balkon kweken we kerstomaatjes, rucola, snijsla en spinazie. We zijn erg tevreden over de zaden (peultjes en boerenkool) van Vreekes Zaden. Afgelopen week hebben we een heleboel aarbeienplanten gekregen van Janneke. Vanmiddag zag Jip daar al twee rijpe aardbeien aan zitten, heerlijk!

We hebben ook al een hoop geleerd, het meeste van andere tuinders die al jaren actief zijn. Zo hebben we geleerd hoe je aardappels in de hoogte kunt laten groeien. Zij schreef er al over: je gooit er elke keer een schep aarde bij en de planten groeien maar door. Niet alleen handig bij gebrek aan ruimte, maar ook krijgen de aardappels warmte van opzij, waardoor ze sneller groeien. Het schijnt dat je op deze manier 100 kilo van een vierkante meter kunt halen. We zijn benieuwd! Ook hebben we geleerd over het bevruchten van courgette en pompoen. Er komen namelijk mannetjes-bloemen op steeltjes aan, en vrouwtjes-bloemen met een vrucht. Je neemt dan een mannetje, maakt de vrouwtjes iets verder open en stipt ze aan. Als de vrouwtjes niet bevrucht worden, sterven de vruchten af als ze nog heel klein zijn. Het lijkt te werken – we hebben meer courgette dan we op kunnen. We hebben ook nog een hoop andere dingen geleerd, bijvoorbeeld dat koolrabi knollen op steeltjes vormt, dat pompoen alle kanten op kruipt, en dat je van bessenstruiken de takken naar de grond toe kunt buigen om nieuwe struiken te krijgen. Langzaamaan worden we steeds iets minder leken op tuiniergebied.

6 gedachten over “Operatie moestuin

 1. Goh, wat een hoop lol voor 25 euro (excl. de investeringen in planten en materiaal)! En vast ook een hoop werk, maar zoals ik het zo lees hebben jullie er vooral veel plezier van!

  • Klopt helemaal! Vooral veel lol, redelijk wat werk, en een kleine investering (die we volgens mij wel terug gaan verdienen, misschien niet dit jaar, maar volgend jaar makkelijk).

 2. Hi Jasmijn,

  Ik ben heel benieuwd naar dat aardappelproject. Hoe oogst je dan de aardappels? Gewoon opgraven? Welke aardappels moet je ervoor gebruiken? Ik moestuinier in onze eigen tuin zie mijn blog onder tuinieren en wil graag weer wat actiever worden. Aardappels had ik nog niet geprobeerd. Bij janneke kwam geen reactie. Dat van je courgettes wist ik ook niet,maar bij ons zijn er toch twee aangekomen.

  groetjes,

  Dorothé

  • Ha Dorothé,
   De aardappels zoals wij ze groeien (verschillende randen boven op elkaar) oogst je in één keer, gewoon opgraven inderdaad. Sommige mensen maken een slim systeem waarbij ze planken tegen 4 paaltjes aan timmeren. Dan kunnen ze de aardappels in fases van onderaf oogsten door planken weg te halen. Volgens mij kun je elke willekeurige soort gebruiken.
   Van het bevruchten van courgettes wist ik ook niet, ondanks dat mijn vader al jaren courgette verbouwt. Het schijnt dat er in Nederland veel meer bijen enzo zijn die deze taak op zich nemen. Hier in Zweden moeten wij het doen. :-)
   Veel succes met tuinieren! Ik ga straks je blog eens bekijken.
   Jasmijn

 3. Pingback: Late of laatste oogst? « djaktief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s