Kosläpp

Koeien zijn over het algemeen vrij saaie beesten om te zien, met uitzondering van 1 keer per jaar – als ze hun warme winterstal uit mogen, de wei in. Dat gebeurt op onze breedtegraad begin mei, gisteren. We waren getipt voor deze happening door vrienden die net buiten de stad wonen. Jip is dol op koeien, het was mooi weer, dus wij lieten de auto-die-we-niet-hebben staan en maakten een heerlijke fietstocht.

We zien zelden zoveel Zweden bij elkaar, behalve met Midzomer en Valborg, en de boeren hadden van alles uit de kast getrokken. Er waren allerlei tenten met biologische hamburgers, ijs, koffie en andere snacks. De kinderen mochten pony rijden en lammetjes aaien. Er was muziek en er waren een heleboel kraampjes van handwerkers uit de buurt. Wij liepen even rond en zochten vervolgens een mooie plek uit op een steen, om alles goed te kunnen zien.

Aangezien er rond 12 uur nog zoveel mensen binnenstroomden, moesten die arme koeien nog een kwartier wachten. Toen mochten ze eindelijk de stal uit. Jip zat vol aandacht bij De Technicus op de nek. De meeste beesten maakten enorm gekke sprongen, erg leuk om te zien. Waarom hebben we het eigenlijk over bokkensprongen en niet over koeiensprongen? Sommige koeien werden helemaal wild en begonnen met elkaar te vechten.

Na afloop zijn we met onze vrienden meegegaan voor fika, een essentieel onderdeel van de Zweedse samenleving. Fika is koffie (ik ken geen Zweed die geen koffie drinkt) met iets erbij. Soms is dat knäckebröd of een andere vorm van brood met iets hartigs, maar (vooral bij feestelijkheden) meestal gebak – chokladbollar, kladkaka en kanelbullar zijn typisch Zweedse baksels. We hebben een heerlijke middag gehad in de voorjaarszon. De koeienkleurplaat vandaag maakte dit weekend nog educatief verantwoord ook. ;-)

Titel: Kosläpp betekent zoiets als “koe-loslating

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s