Honger!

Onze zoon (13 maanden) heeft honger. Reuzehonger. De hele dag door. Arm kind; hij kan niet slapen, zoveel honger heeft hij. En dat terwijl hij de hele dag consumeert. Boek na boek na boek. “Nog een boek,” gebaart hij. “Meer!” Hij kan er geen genoeg van krijgen. Hij is dol op boeken. Zijn eerste gebaar was ‘boek’. Een favoriet uitstapje is naar de bibliotheek gaan. Hij zit regelmatig een half uur(!!) in een hoekje te ‘lezen’. Bladert boekjes van voor naar achter naar voor door. Giechelt en wijst dingen aan.

Enkele momenten uit een dag honger lijden…

Als Jip ‘s ochtends veel te vroeg wakker wordt, staat hij rechtop in zijn bed, hevig te gebaren. “Ik wil lezen!” We geven hem een boek. Dikkie Dik – een favoriet. Met een grote glimlach gaat hij in zijn ledikant zitten en leest. Wij slapen nog een half uur verder.

Ik wil het kereltje meenemen voor een wandeling. Maar hij zit te lezen in de box en wil niet in de wagen. Hij schudt driftig z’n hoofd. Pas als hij ziet dat er 3 boekjes in de wagen liggen, werkt hij mee.

Op de open voorschool speelt hij eerst een poos met het toeters-en-bellen-speelgoed. Vervolgens kruipt hij naar de boekenkast. Daar zijn geen andere kinderen; die spelen allemaal met de duplo en de trein en de blokken. Jip pakt de hele kast uit en kiest een leuk boek – Knacka på. Onverstoord zit hij te lezen terwijl de andere kinderen om hem heen rennen.

De Technicus en Jip zitten samen in de box. De Technicus doet z’n uiterste best om allerlei mooie bouwsels te maken van de duplo. Jip is niet onder de indruk. Hij wijst naar de kast en gebaart “boek.” De Technicus probeert hem af te leiden, wat alleen maar resulteert in driftiger gebaren: “Meer, MEER, ik wil nog een boek lezen!” Een minuut later zit hij op schoot en krijgt Nijntje in de speeltuin voorgelezen.

Het is bedtijd. Jip gaat in bad, pyjama aan, tanden poetsen. En dan het leukste van het hele ritueel: een boek! Slaap lekker, meneer Beer lees ik vanavond voor. Daarna leg ik hem in bed. Maar hij wil niet liggen. “Boek,” gebaart hij. “Ik wil nog meer lezen.” Wat een enthousiasme. Als hij beseft dat hij geen boek meer krijgt, begint hij zachtjes te huilen. Oh lieverd, morgen mag je weer lezen! Gelukkig duurt het huilen niet lang en even later ligt hij tevreden te dromen. Ons Boekiemonster.

U begrijpt, wij hebben een probleem. Een groot probleem. Want hoe transporteren we genoeg Nederlandse kinderboeken naar Zweden om zijn honger te stillen? Daar hebben we op z’n minst een grote vrachtwagen voor nodig. Of twee. Goed, om te beginnen zullen we de bagagelimieten van de KLM eens oprekken.

Een gedachte over “Honger!

  1. Leuk man! De technicus had het hele verhaal al op skype verteld, maar heel leuk om nog eens te lezen ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s